Folders

Meer weten over een bepaalde aandoening, behandeling of mondhygiëne? Hieronder vindt u meer informatie. Ook kunt u de informatiefolders downloaden. Om de folders te downloaden en te openen, heeft u een pdf-programma nodig.

Aften zijn pijnlijke zweertje in de mond en kan iedereen krijgen, jong en oud en onschadelijk voor de gezondheid. De oorzaak hiervan is onduidelijk ,maar de weerstand speelt hierbij een belangrijke rol. Meestal zijn aften na 2 weken weer volledig verdwenen, zo niet neem dan contact op met uw tandarts. Blijf van de aften af en wees daar voorzichtig met poetsen…

 Bekijk onze folder >>>

Met een gezonde mond kun je probleemloos eten en drinken. Het is dan ook belangrijk om gaatjes en tandvlees ontstekingen te voorkomen. Bezoek minimaal 2 keer per jaar de tandarts, maximaal 7 eet en drink momenten op een dag, poets 2 keer per dag je tanden en kiezen, met voorkeur elektrisch, gebruik fluoride houdende tandpasta en reinig 1 keer per dag tussen de tanden en kiezen door te flossen, stokeren of rageren, vraag aan uw mondhygiëniste of preventie assistente wat voor u het beste is.

Bekijk onze folder >>>

Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel, en vervangt een afwezige tand of kies. Een implantaat wordt gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal. Op een implantaat kan een kroon, brug of prothese gemaakt worden. Vanaf 18 jaar kan je in aanmerking komen voor een implantaat. 

Bekijk onze folder >>>

Het melkgebit is het tijdelijke gebit. Als uw kindje ongeveer 6 maanden is zal het eerste tandje doorbreken, vanaf nu moet er elke dag gepoetst worden met peutertandpasta om gaatjes en tandvleesontstekingen te voorkomen. Het volledig melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen. Als ze ongeveer 2 jaar zijn is het melkgebit compleet.

Bekijk onze folder >>>

Deze wordt veroorzaakt door teruggetrokken tandvlees. Eenmaal teruggetrokken komt deze niet meer terug. De wortel komt hierdoor bloot te liggen. De wortel heeft geen glazuur waardoor deze gevoeliger is voor warm en koud invloeden, ook ontstaan er sneller gaatjes omdat de worteloppervlak zachter van structuur is. Gevoelige tandhalzen ontstaat door te hard poetsen en ontstekingen (parodontitis) aan het tandvlees. Op de juiste manier poetsen en een goed voedingspatroon kan dit worden voorkomen.

Bekijk onze folder >>>

Een goede mondhygiëne is belangrijk om de tanden, kiezen en tandvlees gezond te houden. Met een tandenborstel kunt u de ruimtes tussen de tanden en kiezen niet schoon krijgen. Zijn de ruimtes erg smal dan kunt u bijvoorbeeld flossdraad gebruiken. Overleg met uw tandarts, mondhygiëniste of preventie assistente wat voor u het beste is om te gebruiken.

Bekijk onze folder >>>

Een facing is een tandkleurig laagje van composiet of porselein, die op de tand wordt geplakt. Een facing kan de kleur/vorm van de tanden veranderen, onregelmatigheden in stand van de tanden maskeren, en spleetjes of afgebroken hoekjes repareren. Een facing kan op den duur verkleuren of slijten door knarsen en nagelbijten, vraag aan uw tandarts wat van toepassing is voor u.

Bekijk onze folder >>>

Tanderosie is slijtage van het tandglazuur door zuren uit eten en drinken of uit de maag. Dit is een sluipend proces wat niet altijd even gemakkelijk te herkennen is. Voorkomen is dan ook van groot belang. Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot maximaal 7 momenten.

Bekijk onze folder >>>

Een goede mondhygiëne is enorm belangrijk. Goed poetsen is dan ook van groot belang. Met de handtandenborstel lukt dat niet vaak altijd goed genoeg, met een elektrische tandenborstel gaat dit veel gemakkelijker en is tevens ook beter. Er zijn verschillende soorten elektrische tandenborstels een roterende en sonische. Welke voor u het beste is kunt u vragen aan uw tandarts, mondhygiëniste of preventie assistente.

Bekijk onze folder >>>

Een nieuw kunstgebit is een grote verandering. Deze speelt een belangrijke rol bij spreken en kauwen, maar ook voor het uiterlijk speelt het een belangrijke rol. Na een tijd bent u gewend aan uw nieuwe kunstgebit. Maar uw kaak gaat slinken waardoor uw kunstgebit losser gaat zitten. Op controle komen bij uw tandarts blijft dan ook erg belangrijk. In het begin moet u wennen maar na dat de tijd vordert zal dit steeds beter gaan.

Bekijk onze folder >>>